Wat is jouw neiging die nieuwsgierigheid in de weg zit? Voor welke aannames ben jij extra gevoelig? En hoe ben jij bezig om dat te voorkomen?
Vorm jij de strategie van het bedrijf of vormt de strategie jou? Of misschien is de vraag wel, kies jij je klant of kiest de klant jou? Wat zegt dit proces over jouw of jullie manier van werken?
Wat heeft ons koloniale verleden te doen met hedendaags leiderschap? Bij mij stond de tijd even stil terwijl ik de beelden bekeek over die tijd. Het zette mij aan het denken. Wat maakt het bij jou los?
Wat helpt jou om vrij te blijven kijken naar wie of wat je voor je hebt?
Weet je wat jouw blikveld vertroebelt? En durf jij tegen de stroom in te gaan?
Hoe doe jij gesprekken over dat wat jou bezig houdt, ongemakkelijk maakt en misschien verontrust? Hoe geraak jij voorbij dat wat voor de hand ligt?
Hoe en waarop ben jij gericht? Wat is jouw realisatiekracht? En wat heeft dat te maken met boodschappen doen, daar gaat deze blog over.
Wie ben jij zonder de ander?
Deze prachtige vraag hoorde ik bij een theatervoorstelling van Roek Lips en is de kern van deze blog.
Wat een telefoontje van een kabelexploitant te maken heeft met Ethos lees je in deze blog.
Weet jij wat jouw morele ambitie is? Wat voor jou in het werk belangrijker is dan geld verdienen? En wat merkt de klant hiervan of je collega’s?
Blog naar aanleiding van een herstructering bij een organisatie, ander gedrag is gewenst. Ik vraag mij af: Wat maakt herstructureren zo verleidelijk als het gaat om organisatieverandering? Hoe doorbreek jij routines en patronen? Privé of zakelijk?
Hoe regel jij tijd om tijd te hebben voor dat wat aandacht vraagt? Voor het onverwachte? Wie of wat leidt jou? En wat is ervoor nodig om dat anders te laten verlopen, indien wenselijk?
Hoe blijf jij staan in ongemakkelijke situaties? Durf jij zakelijk je ongemak en de daarbij horende onzekerheden en behoeftes uit te spreken? Hoe reageer jij op een emotioneel gedrag van een collega? Of van jezelf?
Hoe ga jij om met afspraken? Wanneer is een besluit een afspraak en wanneer mag daarvan afgeweken worden? En hoe reageer jij wanneer iemand zich niet aan de afspraak houdt?
Hoe kijk jij naar ontwikkeling? Van jezelf, je team of organisatie? Wat helpt jou om (samen) te kiezen voor wat je/ jullie ten diepste wil(len) en daarbij alle bijkomende onzekerheden te trotseren? Om voor elkaar te krijgen wat soms onmogelijk lijkt?
Weet jij wanneer jij onbewust een ander effect realiseert dan je lief is?
Hoe kom jij tot gewogen oordeelsvorming en op welke informatie baseer jij jouw beslissingen?
Hoe ga jij om met sociale druk uit je omgeving? En wanneer laat jij je verleiden om niet trouw te zijn aan wie je bent of waar je voor staat? En wat zijn je motieven om dat te doen? Lees hier hoe een 19 jarige daarover denkt.
Ken je dat, dat je soms on-bewust iemands energie en drive tempert? Wat is jouw mechanisme waarom je dat doet?
Hoe vaak heb jij, in het werk, met je vrienden, familie de tijd voor een verdiepend gesprek over de dingen die er voor jou toe doen?
Ik ben nieuwsgierig: wanneer gebruik jij de stuwende kracht van waardering? Hoe vaak geef jij vanuit je hart een compliment? Of richt je aandacht zich vooral naar wat er beter kan, moet?
Een onbewuste gewoonte, ik kreeg er feedback op en het schudde mij wakker. In hoeverre leef jij altijd je intenties? En hoe mild ben jij naar de ander als deze dat (soms) niet doet?
Blogs 2021
Wederom wakker geschud door de krant en de documentaire The Social Dilemma vraag ik mij af: Hoe kan ik mijn meisje redden? Ons? De wereld? Oude idealen worden wakker.
Hoe compenseer jij je eigen ongemak? En hoe weet je dat je dat doet of dat je toch een vrije keuze maakt?
Het is een paradox: door je te uiten creëer je een communicatieve veilige omgeving, alleen soms verstoor je die veiligheid door wat je zegt. Wanneer zeg jij eerlijk wat je denkt en vindt? Om welke taboes loop al dan niet bewust jij heen?
Hoe reageer jij wanneer er iets zo mis gaat dat het schade berokkent aan mensen of de organisatie? Voor welke “aanpak" kies jij?
Een bijzonder jaar 2020, veel om op te reflecteren.
Hoe creëer jij tijd om na te denken, stil te staan bij wat je waarneemt? Hoe stap jij "uit de tunnel" van de waan van de dag? Bouw je ruimte in voor inspiratie?
Op vakantie in Nederland, kamperen en geconfronteerd worden met mijn eigen ongemak inspireerde mij tot deze blog. Hoe ga jij om met je eigen ongemak wanneer je bang of onzeker bent? Wanneer er dingen gebeuren die je liever uit de weg zou gaan? Ga je het aan of loop je ervoor weg?
Dit tijdperk daagt uit tot het zien van patronen in de door ons gecreëerde systemen: daarover deze blog. Hoe onze kinderen ons spiegelen en het eigenlijk al lang doorhebben.
Dankbaar voor de gesprekken met mijn moeder, het inspireerde mij tot deze blog.
Corona maakt wat los, zorgt voor reflectie, onzekerheid en hoop. En dromen over het “Na Corona Tijdperk”. Ook ik denk na over de toekomst, daarover deze blog.
De derde week van de "intelligente lockdown" is ingegaan. In deze blog beschrijf ik mijn ervaring van de afgelopen week en hoe ik mijn oude patronen weer in de ogen kijk
Realiteit in een vitaal beroep: deze week mocht ik iemand virtueel coachen. Iemand werkzaam in een vitaal beroep. Dankbaar dat ik er voor hem mocht zijn. Werk jij in een vitaal beroep, of ken je iemand en wil je even je hart luchten? Ik sta je graag bij: mail of bel mij dan maken we een afspraak.
Corona is nu echt in onze levens doorgedrongen. We kunnen onze ogen er niet meer voor sluiten en leven allen in onzekerheid en de zorg voor geliefden, familie en vrienden. We worden geconfronteerd met onze eigen vragen en “het niet weten". Met regelmaat denk ik aan een tekst in het boek van Margareth Wheatley: “We are faithfull; therefore we are not afraid”. In het weekend voordat de scholen gingen sluiten schreef ik deze blog.
Vanaf de eerste seconde ben ik geraakt door de film "Sorry We Missed You" en net als bij I, Daniël Blake een confrontatie met de dagelijkse realiteit. We zijn verantwoordelijk voor de systemen die we bouwen en hoe we ons daarin gedragen. "Sorry We Missed You" raakt veel aan wat er speelt in de maatschappij en zet de spanning in de arbeidsmarkt ten aanzien van "verkapt ZZP-schap" centraal. Mij raakt de ontmenselijking.
Eind 2019 werd ik door ZHD Stevedores benaderd om een tekst te schrijven voor hun kerstkaart met als thema samenwerken. In deze blog beschrijf ik hoe ik kijk naar samenwerken en wanneer ik daar blij van word. Wanneer word jij blij van een samenwerking?
Ken je die innerlijke strijd tussen hart en hoofd? Tussen wat je weet dat wijs en goed is om te doen en toch..?
Soms is het ingewikkeld trouw te blijven aan je intenties en consequent te kiezen voor wat op de langere termijn de meeste waarde heeft.
Een ontbijtsessie waar de vraag centraal staat: wat houdt jou op dit moment bezig? Best veel, dus om mijn gedachten aan te scherpen schreef ik deze blog. Ik ben nieuwsgierig naar wat jou bezig houdt en waar jij voor kiest en voor wilt gaan staan?
Welke rol heeft empathie in jouw leiderschap? Wanneer ben jij in staat tot liefdevol ingrijpen met compassie voor gemaakte fouten en wanneer kom je in de verleiding om "een schuldige" aan te wijzen en je eigen druk door te vertalen naar de ander? In onze vakantie hebben we mogen voelen hoe waardevol het is als je gezien wordt en begrip ontvangt voor de "fouten" die je hebt gemaakt.
Hoe vrij ben jij als je aan het werk bent? En welke "maskers" zet jij soms op om jezelf te beschermen?
Nieuwe mensen in nieuwe rollen en verschillende generaties zorgen ervoor dat je als eindverantwoordelijke vragen krijgt over waarom het in deze organisatie gaat zoals het gaat. Hoe ga jij daarmee om?
Blog naar aanleiding van de film "Bohemian Rhapsody". Queen laat in deze film zien wat helpt en belemmert om talent te laten schitteren. Ik ben nieuwsgierig naar jouw visie.
Wat is de overeenkomst tussen het opvoeden en grootbrengen van een puppy en het doorvertalen van de strategie in een organisatie?
Overzicht van de Blogs in 2016, 2015, 2014, 2013, 2012 & 2011